MARAL MÜZİK VE DANS TOPLULUĞU  1980 yılında BENON KUZUBAŞ ve arkadaşları tarafından Anadolu ve Ermeni halk danslarını orkestra ve çoksesli koro eşliğinde sahnelemek üzere tamamı amatör elemanlarla kuruldu.

1981 yılında başlayan konserler dizisi, 300 kişiye ulaşan kadrosuyla her yıl tekrarlanarak 1986 yılında Benon Kuzubaş‘ın ölümüne dek aralıksız devam etti. Bu dönemde  Şan Müzikholü ve  Atatürk Kültür Merkezi’nde 26 konser gecesi düzenlendi. Çalışmalarını ‘’Benon’’suz sürdüren topluluk 1987 yılında bir kez daha AKM’de sahne aldı, sonrasında 1990 yılında Maral’ın devamlılığını sağlamak amacıyla yöneticilerden Arsen Papazyan, Talin Papazyan, Püzant Akbaş ve Ohannes Bandoyan’ın girişimleri ile ARŞIN MAL ALAN opereti Ermenice olarak sahneye kondu. 1991 – 1992  döneminde ise “VAĞVAN ARVESDAKEDNER” (Yarının Sanatçıları) adlı çocuk müzikali sahnelendi.

1992 yılında tamamen yeni bir nesil yetiştirmek üzere Maral’ın ilk dansçılardan Garbis – İris Çapkan çiftinin dans eğitmenliğini üstlenmesi ve yönetime katılımları ile, 8 – 10 yaşlarında 50 çocukla çalışmalara başlandı ve geleceğin çekirdek kadrosu oluşturuldu. 1992 – 93 yıllarını çalışarak geçiren bu kadro 1994 yılında ilk gösterisini sergiledi.

1997 yılında E.O.Y.D.  50. kuruluş yılı kutlama etkinlikleri,

1998 yılında Atatürk Kız Yetiştirme Yurdu yararına gösteriler,

2000 yılında MARAL ‘ın 20. kuruluş yılı gösterileri ve 20.yıl balosu sonrasında, Garbis – İris Çapkan çiftinin  sahneye koydukları yeni  koreografik danslara  yoğunlaşıp  korosu  olmadan  çıkılan 2002 yılı gösterileri ve nihayetinde 2005 yılında  dans hocaları ve yöneticiler  Garbis ve İris Çapkan, yöneticiler Ohannes Bandoyan ve  2002 yılında yönetime katılan Ara Hobikoğlu, MARAL ‘ı 25. kuruluş yılına  taşıyabilmenin gururuna, 2006 yılında ise Ermenistan Devlet Dans Topluluğu ile İstanbul’da  aynı sahneyi paylaşma onuruna  ulaştılar .

2007 yılındaki gösteride piyanist Levon Eroyan ile Soprano Alis Manukyan’ın da katılımıyla EOYD’nin 60. ve Beyoğu Üç Horan Kilisesi’nin 200. yılı kutlandı.

2008  yılında  MARAL ,  CID –UNESCO  Uluslararası Dans Kongresi üyesi olup, Unesco’nun İstanbul programlarına başarıyla katıldı  ve yabancı  dans çevrelerinin dikkatini çekti.

Ağustos 2008’de Ermenistan’ın başkenti Yerevan’da düzenlenen geleneksel Meg Azk Meg Mışaguyt festivaline katıldı. 50 kişilik kadrosuyla büyük beğeni ve takdir toplayan Maral, Yerevan’a  İstanbul’dan giden ilk dans grubu oldu.

2009-2011 döneminde 30.yılını gösterileri ile  kutlayan  MARAL ayrıca Avrupa Kültür Başkenti projesinde SHAMAN Dans Tiyatrosu ile ‘YEDİ BÖLGEDEN YEDİ TEPEYE’ konulu projede beraber sahne aldı, ZİBEÇ yararına  özel bir gösteri sundu, tekrar yeni bir organizasyonda SHAMAN Dans Tiyatrosu ile “İSTANBULLUS’’ konulu projede birlikte bir gösteri sundu. Birçok festivallere konuk olup Van Ahtamar Kilisesinin tekrar açılışında hazır bulundu, 5. PAN ARMENIAN oyunları açılışına katılımını getirerek YEREVAN OPERA sahnesinde İSTANBULLUYS gösterisini sergiledi. Bu etkinlik çerçevesinde Kültür Bakanlığından ödüle layık görüldü.

MARAL 2012-2015 döneminde ‘MARALNUR’ gösterisini sergiledi,  YEREVAN DIASPORA Bakanlığından gelen davet üzerine ‘İM HAYASTAN’ festivaline katıldı. Maslak TİM Sahnesinde, ZİBEÇ tarafından düzenlenen ‘INGA & ANUŞ’ gösterisine  danslarıyla katılım getirerek renk kattı. ŞİŞLİ Belediyesi’nin daveti ile KENT KÜLTÜR MERKEZİ açılış konserini gerçekleştirdi. İSTANBUL KONGRE MERKEZİ’nde yapılan 2 görkemli gösteriyle 35. kuruluş yılını kutladı. YEREVAN’da gerçekleştirilen festivale Diaspora Bakanı Hranuş Hagopyan tarafından davet edilen MMDT, GAREN DEMİRCİYAN Sahnesinde özel bir gösteri sundu.

28 Nisan 2016 tarihinde BARİ BEDAGAN & MARAL – DANSIN BÜYÜSÜ buluşmasının 2. kez gerçekleşmesinin gururu yaşandı. Maral, İstanbul’a davet ettiği Ermenistan Devlet Dans Topluluğu ile aynı sahneyi ortak programla yeniden paylaşarak, İstanbul Kongre Merkezi’ni dolduran 2500 sanatsever izleyicisine unutulmaz bir gece yaşattı.

MARAL 2017 yılında , çatısı altında çalışmalarını sürdürdüğü Esayan Okulundan Yetişenler Derneği’nin 70.ci  kuruluş  yıldönümü için hazırladığı ‘’Onların Şarkıları Dans Dansları Şarkıydı’’ özel içerikli gösterisi ile sanatseverlerin huzurlarına çıktı.

11 MART 2018  İstanbul Kongre Merkezi .Maral Müzik ve Dans Topluluğu bu kez , daveti üzerine ülkemize ilk kez gelen ve kuruluşlarının  80. yılı kutlama gösterilerinin açılışını İstanbul’da gerçekleştiren , 64 kişilik  TATUL ALTUNYAN – Ermenistan Devlet Koro, Müzik ve Dans Topluluğu  ile beraber ortak programda sahne aldı .

MARAL , 29 Nisan 2018 tarihinde DÜNYA DANS GÜNÜ  etkinliği kapsamında Beşiktaş Fulya Sanat Merkezi salonunda 180 dansçısı ile bir gösteri  sundu.

MARAL , 2017 yılındaki özel temalı  ‘’Onların Şarkıları Dans Dansları Şarkıydı’’gösterisini,

Ermenistan Kültür Bakanlığı’nın özel daveti üzerine Yerevan Aleksandr Spendiaryan Opera binasında 61 kişilik ekibi ve 12 kişilik özel orkestrası ile Haziran 2018 tarihinde başarıyla sahneledi.

Dünya Dans Günü, Nisan 2019. MARAL bu kez Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde, yenilenmiş oyunları ve kıyafetleri ile  geleneksel hale getirdiği etkinlikte tüm kadrosuyla sahneye çıktı .

2019 Dünya Kültür Başkenti seçilen Bulgaristan’ın PLOVDİV kentinde, etkinlikler kapsamında Haziran 2019 da düzenlenen 3. HELLO ARMENİAN müzik ve dans festivaline özel olarak davet edilen Maral Müzik ve Dans Topluluğu ,burada sergilediği özel programıyla çok büyük beğeni kazandı.ARAKS organizasyonunun  ev sahipliğini yaptığı ve Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen onlarca dans ekibi , özellikle grubumuzun prova çalışmalarını ve kısa sunumlarını da çok büyük bir ilgiyle izlediler .

MARAL MÜZİK VE DANS TOPLULUĞU kuruluşunun 40.yılını kutlama etkinliklerinin başlangıcı olarak ,11 MAYIS 2019 gecesi düzenlediği 40.yıl balosunda,tüm MARAL ailesi  ve 300ü aşkın konuk, dünyaca ünlü Ermenistan’lı sahne sanatçısı GABY GALOYAN’ın şarkılarıyla bir araya geldi.

Bu mutlu gecede ,özellikleson yıllarda gösterilerimizin gerçekleştirilmesi aşamasında ,maddi ve manevi büyük katkıları bulunan hayırsever dostlarımız ile Basınımızın temsilcilerine teşekkür/hatıra  plaketlerimiz sunuldu.

15 ARALIK 2019 İstanbul Kongre Merkezi

Bu gece MARAL MÜZİK VE DANS TOPLULUĞU kuruluşunun 40. Yılını kutlama gösterisinde 195 dansçısı ve 12 kişilik özel orkestrası, yepyeni dansları ve kıyafetleri, Garbis Çapkan’ın Genel Sanat Yönetmenliğinde sahnede sizlerle buluştu.

8 Mart 2020 itibariyle oluşan pandemi sebebiyle çalışmalarına ara verdi. 11.10.2022 itibariyle çalışmalarına yeniden başladı. MMDT, EOYD 75.yıl kutlama etkinlikleri kapsamında 10 Nisan 2022 ve 28.Nisan 2022 tarihlerinde Süleymen Seba Kültür Merkezinde tekrar yenilenmiş repertuarı ile seyircilerle buluştu.

Çalışmalarını aralıksız sürdüren MMDT, 14-16 Ekim 2022 tarihleri arasında Plovdiv Arax Foundation organizasyonu aracılığıyla 16.10.2022 Plovdiv’de bir gösteri sunmak için hazırlanmaktadır.